Türkiye’nin dev şirketinin patronuna, atalarının toprağında 27 milyar liralık darbe

Bursel Tekstil Özbekistan’a Karşı Açtığı Tahkim Davasını Kaybetti

Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden biri olan Bursel, Özbekistan’a karşı açtığı tahkim davasını kaybetti. Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID), 8 yıldır devam eden dava sürecini sonlandırdı. Türk şirketi Bursel Tekstil, Özbekistan’da yaptığı yatırımların ‘kamulaştırıldığı’ iddiasıyla şikayetçi olmuş ve 700 milyon dolarlık tazminat talebinde bulunmuştu.

Uzun Süren Bekleyiş Son Buldu

Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker’in haberine göre; ICSID, Türk şirketi Bursel Tekstil’in 700 milyon dolarlık tazminat talebini reddetti. Özbekistan Adalet Bakanlığı’nın Telegram’da yer verdiği açıklamaya göre Bursel Holding, 2017 yılında yatırımlarının kamulaştırıldığı iddiasıyla dava açmış ancak sonuç Özbekistan lehine sonuçlanmıştır.

Bursel Tekstil’in Özbekistan Serüveni

Bursel Tekstil, Orta Asya’ya yönelen ilk Türk tekstil şirketlerinden biridir ve yönetim kurulu başkanlığını Burhan Enuştekin yapmaktadır. Enuştekin, atalarının izini Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bulduğu Özbekistan’da tekstil sektörüne yatırım yapmaya başlamıştır. 1990’lı yıllardan itibaren birkaç konfeksiyon fabrikası kuran şirket, 2000’li yıllarda çalışan sayısını 6 binden fazlaya çıkarmıştır.

Özbekistan Hükümeti, Bursel’in ülkeye yaptığı yatırımlar ve desteklerden dolayı özel pullar bile bastırmıştı. Ancak 2017 yılında yaşanan anlaşmazlık sonucunda Türk şirketin yatırımları kamulaştırılmıştır. Bu durum Türk tekstil devi Bursel Tekstil için bir kayıp olmuştur.

Related Posts

İstanbul dünyanın en büyük kentleri ile yarışıyor: Ama kazanan vatandaşlar değil

Deutsche Bank raporuna göre, İstanbul bir ve üç odalı daire kira artışında yüzde 178.5 ve yüzde 193,1 ile en zengin şehirleri geride bıraktı. Mega kent İstanbul, en yüksek gelire sahip Cenevre ile kiralıkta en pahalı şehir New York’u kira artış …

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Altının gramı 4 bin 236 liradan işlem görüyor

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 4 bin 236 liradan işlem görüyor. Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 kayıpla 4 bin 250 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 4 bin 236 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın 6 bin 955 liradan, Cumhuriyet altını 27 bin 713 liradan satılıyor.

MÜSİAD doların 40 TL olmasını yorumladı: ’45’in altında olmaması gerek’

MÜSİAD Genel Başkanı Burhan Özdemir, doların 40 TL’ye yükselmesini yetersiz bulduğunu belirterek yıl sonu için 45 TL altındaki kur beklentilerinin sağlıksız olduğunu söyledi. Özdemir, düşük döviz kurunun ihracatçılar ve yerli üreticiler için rekabet gücünü azalttığını vurguladı.

İŞKUR 6 ayda yaklaşık 800 bin kişiye iş buldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin ekonomik kalkınmasına destek olmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.