Uzmanından uyarı: ‘Tiroid nodüllerinin ortalama yüzde 5’inde kanser gelişebiliyor’

Tiroid bezinin insan boynunun ön yüzünde yer alan kelebek kanadı şeklindeki yumuşak bir doku olduğunu dile getiren Endokrinoloji Uzmanı Dr. Esra Karakaş, tiroid nodüllerinin de tiroid dokusu içinde gelişen iyi ya da kötü huylu kitleler olduğunu söyledi.

İyot eksikliği olan bölgelerde tiroid nodülüne yatkınlık olduğunu belirten Dr. Karakaş, ülkemizin de iyot eksikliği bölgesi olduğunu ve bu nedenle tiroid nodüllerinin sık görüldüğünü ifade etti.

Genellikle iyi huylu olma eğilimindeki nodüllerin ortalama yüzde 5’inde kanser gözlendiğini aktaran Dr. Karakaş, “Tiroid bezi nodülleri boyunda baskı yaparak yutma güçlüğü, nefes darlığı ve ses kısıklığı gibi belirtilerle kendini belli edebilir. Tiroid nodülleri çok büyüdüğünde baskı belirtileri dışında kozmetik olarak rahatsızlığa neden olabilir” diye konuştu.

“ZEHİRLİ GUATR HASTALIĞINA DA DİKKAT EDİLMELİ”

Bu nodüllerin ayrıca tiroid fonksiyon bozukluğuna da yol açabileceği bilgisini veren Dr. Karakaş, “Bu fonksiyon bozukluğu da özellikle tiroid bezinin hızlı çalışması dediğimiz titreme, terleme, çarpıntı gibi belirtilere yol açabilir. Kandaki tiroid hormonlarının yükselmesiyle ortaya çıkan bir tablo oluşturabilir. Halk arasında bu durum, ‘zehirli guatr’ olarak isimlendirilmektedir. Bazen kişiler nodüllerden önce bu belirtilerle polikliniğe başvurabilir” dedi.

Tanı ve değerlendirme sürecinde tiroid ultrasonografisinin önemli bir yeri olduğunu belirten Dr. Karakaş, bu görüntüleme yönteminin basit, güvenilir ve vücuda herhangi bir zararı olmadığını anlattı. Poliklinik muayenesi ile eş zamanlı ultrasonografik değerlendirme ile nodüllerin şekline, boyutuna ve içeriğine bakıp, iyi huylu yada kötü huylu olup olmadığı ile ilgili bir fikir edindiklerini söyleyen Dr. Karakaş, gerekirse kanser belirtisi olan tiroid nodüllerinin biyopsi ile değerlendirildiğini sözlerine ekledi.

“İYİ HUYLU NODÜLLER İÇİN DÜZENLİ DOKTOR KONTROLÜ GEREKİR”

Kanser riski barındırma ihtimali olan tiroid nodüllerinin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Karakaş, “Nodüllerin iyi ya da kötü huylu olup olmadığını biyopsi ile anlayabiliyoruz. Biyopsi güvenilir bir yöntemdir ve bize takip surecinde yol gösterir. Tiroid bezi fonksiyonlarını ise kan tiroid hormon düzeyi ile değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Kanser şüphesi taşımayan nodüllerin çoğunlukla düzenli hekim kontrolü ve takibi gerektirdiğini vurgulayan Dr. Karakaş şunları söyledi:
“Ancak kanserden şüphelendiğimiz veya biyopsi sonucu kanser olarak raporlanan durumlarda ameliyat öneriyoruz. Tiroid nodülleri bizim için özellikle erken evre tiroid kanseri değerlendirmesinin yapılması için çok önemlidir. Eğer yutma güçlüğü, nefes darlığı ve ses kısıklığı gibi baskı belirtileri varsa veya ağrısız şişlikler varsa bu belirtilerin mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.”

Related Posts

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Havuzlardaki hijyen eksikliği sağlık sorunlarına neden oluyor

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, klorlaması yetersiz havuzların özellikle çocuklar ve hassas gruplar için ciddi risk taşıdığını belirtti.

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Depremdeki soru işareti! Afranur’u panik atak mı öldürdü? ‘Gözden kaçmış olabilir’

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 3 Haziran’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaralandı. 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün ‘panik atak’ nedeniyle yaşamını yitirmesi ise dikkat çeken detaylardan biri oldu. Peki, kişinin geçirdiği panik atak sonucu yaşamını yitirmesi tıbben ne kadar mümkün? Uzmanlara sorduk.