Penguenler eşlerinden “boşanabilir”: Bir biyolog deniz kuşlarının bunu neden yaptığını açıkladı

Penguenlerin Partnerlerinden Ayrılma Davranışı ve Üreme Başarısı Üzerine Yapılan Çalışma

Rutgers Üniversitesi’nden Amerikalı evrim biyoloğu Scott Travers, son gözlemlerine göre penguenlerin partnerlerinden ayrılma davranışlarının üreme başarısına etkileri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Travers, Avustralya’daki Phillip Adası’nda gerçekleşen 13 yıllık bir çalışmada, dünyanın en büyük küçük penguen kolonisini yakından takip ettiklerini ve 250’den fazla “ayrılma” vakasını belgelediklerini açıkladı. Ayrılma oranlarının çevresel faktörlere ve üreme performansına bağlı olarak değiştiğini vurgulayan Travers, bu davranışın koloni üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Araştırmacılara göre, penguenlerin partnerlerinden ayrılma davranışı, üreme başarısını artırmaya yönelik bir hayatta kalma stratejisinin bir parçasıdır. Üremede başarısız olan çiftler, yeni partnerler arayarak üreme şanslarını artırma eğilimindedirler. Ancak, yeni partnerlerle kurulan ilişkilerin koloni üzerinde maliyetli sonuçlar doğurabileceği belirtilmektedir.

Dr. Richard Reyna liderliğindeki Monash Üniversitesi’nden araştırmacılar, penguenler arasındaki ilişkilerin zayıf üreme dönemlerinde bozulduğunu gözlemledi. Reyna, penguenlerin pragmatik davranışlar sergileyerek üreme başarısını artırmaya çalıştıklarını, ancak bu durumun kolonilerde koordinasyon sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Travers, farklı penguen türlerinin eş sadakatindeki farklılıklara da dikkat çekerek, boşanma oranlarının koloninin genel nüfus artışına etkilerini incelediklerini söyledi. Örneğin, Gentoo penguenleri, Sarı Gözlü penguenleri ve Macellan penguenleri gibi türlerde eş sadakatinin daha yüksek olduğunu ve çiftlerin büyük çoğunluğunun her yıl yeniden bir araya geldiğini belirtti.

Related Posts

Yapay zeka, kodlama yarışmasında insana yenildi

Yapay zekanın yazılım geliştirme işini insanların elinden alacağı endişesi taşıyanlar endişelenmeye devam edebilir. Ama şimdilik, insanlar yapay zekadan daha iyi kod yazıyor.

Google’dan Android kullanıcılarını şaşkına çeviren adım

Dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından kullanılan Google Maps, Android cihazlardaki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyen bir değişiklik yaptı. Navigasyon sırasında müzik dinlemeyi kolaylaştıran medya kontrol butonu, Android sürümünde …

Otomobil alacaklar listeye dönüp bakıyor: İşte en nefret edilen 10 araç modeli

Araç satın almayı düşünenler için güvenilirlik, tasarım ve teknoloji kadar belirleyici unsurlar arasında yer alıyor. Uzman verilerine dayanan yeni bir değerlendirme, en çok tercih edilen ve en az güven duyulan otomobil markalarını sıraladı. Özellikle Japon markalarının ilk sıralarda yer alması dikkat çekerken, lüks segmentteki bazı markaların alt sıralarda kalması sürpriz yarattı.

Samsung satışa sundu! İşte yapay zeka destekli yeni Smart Monitör M9’un özellikleri

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 32 inç boyutundaki Smart Monitör M9, seride ilk kez kullanılan QD-OLED paneliyle yüksek kontrast ve canlı renkler sunuyor. “Samsung OLED Safeguard+”, yanma riskini azaltmak için tasarlanan tescilli soğutma …

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.