Ön çapraz bağ kopma riski kadınlarda 4 kat daha fazla

Ön Çapraz Bağ Kopması ve Riskleri

İSTANBUL (İGFA) – Ön çapraz bağ kopması, özellikle sporcular arasında sıkça görülen ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir diz yaralanmasıdır.

Dizdeki dört ana bağdan biri olan ön çapraz bağlar, dizin stabilitesini koruyarak çapraz hareket etmesini sağlar. Bu bağların kopması genellikle aşırı gerilme sonucunda meydana gelir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Davud Yasmin, bu durumun genellikle temas veya darbe gibi ters hareketlerin neden olduğu rekabetçi sporlarda ortaya çıktığını belirtiyor.

Riskler ve Önlemler

Ani dönme hareketleri, yüklenme, trafik kazaları veya spor sırasında yaşanan darbeler ön çapraz bağ kopmalarına neden olabilir. Bu tür zedelenmelerin önlenmesi için ani hareketlerden kaçınılmalıdır.

Op. Dr. Davud Yasmin, dizdeki hızlı şişme, uyuşma, boşa basma hissi gibi belirtilerin önemli olduğunu vurguluyor. Bu belirtilerle karşılaşan bireylerin mutlaka bir ortopedi uzmanına başvurması gerektiğini belirtiyor.

Tedavi ve İyileşme Süreci

Hastanın yaşı ve aktivite durumu, tedavi seçiminde önemli bir faktördür. Genç ve aktif bireylerde cerrahi müdahale genellikle tercih edilirken, ileri yaşta ve düşük aktivite seviyesine sahip bireylerde cerrahi tedavi gerekmeyebilir. Tedavi süreci kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de genellikle 3 ay sürmektedir. Ancak bağların tam olarak iyileşmesi ve spora geri dönüş süreci yaklaşık 6 ayı bulabilir.

Diz sağlığı için belirtileri ciddiye almak ve uzman desteği almak önemlidir. Herhangi bir belirtiyle karşılaşıldığında vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Related Posts

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Havuzlardaki hijyen eksikliği sağlık sorunlarına neden oluyor

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, klorlaması yetersiz havuzların özellikle çocuklar ve hassas gruplar için ciddi risk taşıdığını belirtti.

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Depremdeki soru işareti! Afranur’u panik atak mı öldürdü? ‘Gözden kaçmış olabilir’

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 3 Haziran’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaralandı. 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün ‘panik atak’ nedeniyle yaşamını yitirmesi ise dikkat çeken detaylardan biri oldu. Peki, kişinin geçirdiği panik atak sonucu yaşamını yitirmesi tıbben ne kadar mümkün? Uzmanlara sorduk.