NASA gökyüzündeki yılbaşı ağacını paylaştı

NASA, Yıldız Oluşumlarını Gözler Önüne Seriyor

NASA, yıldız doğumunun en güzel örneklerini sergileyen iki yıldız kümesinin etkileyici görüntülerini paylaştı.

Küçük Macellan Bulutu’nun kenarlarında bulunan NGC 602 yıldız kümesi, dev bir çelenge benzeyen yapısıyla göz kamaştırıyor. Noel ağacına benzeyen yapısıyla dikkat çeken NGC 2264 ise benzersiz bir görüntü sergiliyor.

Bu yıldız kümeleri, evrenin geçmişine ait ağır element içeriğinin düşük olduğu bir ortamı yansıtıyor. NGC 602’nin incelenmesi, erken dönem yıldız oluşumları hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.

Görsel Şölen

Yaklaşık 200 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan NGC 602, Chandra X-ray Gözlemevi ve James Webb Uzay Teleskobu tarafından detaylı bir şekilde incelenmiştir.

Webb teleskobunun verilerinde, portakal, sarı, yeşil ve mavi tonlarda yoğun toz bulutlarından oluşan bir halka yapısı görünmektedir. Chandra’nın verileri ise genç ve büyük kütleli yıldızların yüksek enerjili ışınlarını açığa çıkarmaktadır.

Gökyüzündeki Yılbaşı Ağacı

NGC 602’nin yanı sıra, NASA NGC 2264 adlı başka bir yıldız kümesinin görüntülerini de paylaştı. “Noel Ağacı Kümesi” olarak da bilinen bu kümeye Arizona’daki bir astrofotoğrafçının optik verileriyle ulaşıldı.

NGC 2264, Güneş’ten bin kat daha genç olan yıldızlardan oluşmaktadır. Chandra verileri, yıldızların dinamik yapısını gözler önüne sermektedir. Bu görüntüler, yıldızların yaşam döngüsünü incelemek için eşsiz bir fırsat sunmaktadır.

Yıldız oluşumlarının bu benzersiz görselleri, NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi tarafından yönetilen Chandra programı sayesinde meydana getirilmiştir. Chandra’nın bilim operasyonları Massachusetts’teki bir merkezde yürütülmektedir.

Related Posts

Samsung satışa sundu! İşte yapay zeka destekli yeni Smart Monitör M9’un özellikleri

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 32 inç boyutundaki Smart Monitör M9, seride ilk kez kullanılan QD-OLED paneliyle yüksek kontrast ve canlı renkler sunuyor. “Samsung OLED Safeguard+”, yanma riskini azaltmak için tasarlanan tescilli soğutma …

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

İnsan beyni yaşlanınca nöron üretmeyi bırakmıyor

Yıllardır kabul edilen “yetişkin beyni yeni nöron üretmez” inancı yıkıldı. İsveç’ta yapılan yeni araştırma, beynin yaşlılıkta bile nöron üretmeye devam ettiğini ortaya koyuyor.

Haziran ayında PlayStation’da en çok indirilen oyunlar açıklandı

Sony, geçtiğimiz ay en çok indirilen PS oyunlarını açıkladı.

Spotify’dan Rekabet Kurulu incelemesi hakkında açıklama

Rekabet Kurulu, dijital müzik sektörünün önde gelen platformlarından Spotify hakkında bir inceleme başlattığını sabah saatlerinde duyurmuştu. Konuya ilişkin olarak Spotify cephesinden de ilk resmi açıklama da geldi.