Merkez’in TL’yi koruma çabaları sonuçsuz: Fonlama maliyeti dudak uçuklatıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TL’yi Korumak İçin Fonlama Maliyetini Artırdı

Bloomberg’un haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politik ve küresel risklere karşı Türk Lirası’nı korumak amacıyla fonlama maliyetini yüzde 48,8’e yükseltti. Bu oran, yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 46’lık politika faizinin üzerinde bulunuyor.

Gecelik Fonlama

TCMB, bankaları daha yüksek seviyedeki gecelik piyasa fonlamasına yönlendirmek için haftalık repo fonlamasını azaltıyor. Bankalar, artan fonlama maliyetleri nedeniyle mevduat faizlerini artırırken, Türk Lirası da destekleniyor.

Hedef Döviz Talebini Azaltmak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT’de katıldığı bir yayında, “Koşullar kurun büyük ölçüde yönetilmesini gerektiriyor. Merkez Bankası doğru adımları attı.” şeklinde konuştu. Merkez Bankası’nın faiz artışıyla asıl amaç dolar talebini azaltmaktı ancak dolar talebi hala devam ediyor, ancak sıkı para politikası talebi baskılıyor.

MUFG Bank Hazine Müdürü Onur İlgen, hedge ve vadeli kontrat maliyetlerinin artmasının kurumsal döviz talebini sınırladığını belirtti.

Rezervlerde Büyük Düşüş

19 Mart’ta başlayan süreçte Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle TCMB, yaklaşık 53 milyar dolarlık döviz müdahalesinde bulundu. Net rezervler son haftada 3,7 milyar dolar azaldı.

Morgan Stanley, nisan ayı başlarında “temkinli” bir şekilde Türk Lirası’na dönmeye başladığını açıklasa da yabancı yatırımcının ilgisinin hala sınırlı olduğu görülüyor.

Fonlama Maliyeti Nedir?

Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizi ile haftalık repo faizinin (politika faizi) ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanan fonlama maliyeti, Türk Lirası’nın değerini korumak amacıyla belirlenmektedir.

Related Posts

İstanbul dünyanın en büyük kentleri ile yarışıyor: Ama kazanan vatandaşlar değil

Deutsche Bank raporuna göre, İstanbul bir ve üç odalı daire kira artışında yüzde 178.5 ve yüzde 193,1 ile en zengin şehirleri geride bıraktı. Mega kent İstanbul, en yüksek gelire sahip Cenevre ile kiralıkta en pahalı şehir New York’u kira artış …

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Altının gramı 4 bin 236 liradan işlem görüyor

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 4 bin 236 liradan işlem görüyor. Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 kayıpla 4 bin 250 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 4 bin 236 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın 6 bin 955 liradan, Cumhuriyet altını 27 bin 713 liradan satılıyor.

MÜSİAD doların 40 TL olmasını yorumladı: ’45’in altında olmaması gerek’

MÜSİAD Genel Başkanı Burhan Özdemir, doların 40 TL’ye yükselmesini yetersiz bulduğunu belirterek yıl sonu için 45 TL altındaki kur beklentilerinin sağlıksız olduğunu söyledi. Özdemir, düşük döviz kurunun ihracatçılar ve yerli üreticiler için rekabet gücünü azalttığını vurguladı.

İŞKUR 6 ayda yaklaşık 800 bin kişiye iş buldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin ekonomik kalkınmasına destek olmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.