Kuyumculardan 500 bin lira olsun çağrısı

1 Ocak 2025 itibariyle kuyumcularda altın alım-satım işlemlerine yönelik 185 bin TL ve üzerindeki işlemlerde müşterilerden kimlik ibrazı talep ediliyor. Zorunluluk aynı zamanda bu bilgilerin 8 yıl saklanmasını gerektiriyor.

MÜŞTERİ TEDİRGİN

Kuyumcular, bu durumun müşterileri tedirgin ettiğini, kimlik paylaşmak istemeyenlerin alışverişten vazgeçtiğini ve kayıtdışı işlemlerin arttığını belirtiyor.

İTO Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı, müşteriden kimlik istendiğinde alıcının tereddüt ettiğini ve çoğu zaman alışverişten vazgeçtiğini vurgulayarak, “Bu kez kuyumcular müşteri kaybetmemek için kayıtdışına yönelmek zorunda kalıyor. Ayrıca kimlik ibraz edilmediğinde kesilen cezalar da ciddi boyutta. Kimliği almadığımızda veya fatura kesilen müşteriden imza alınmadığında 261 bin TL ceza kesiliyor. Bu tür cezalar, perakendecilerin ödeme gücünü aşıyor” dedi.

‘EN AZ 500 BİN TL OLMALI’

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan düzenleme kapsamında, kuyumcularda 185 bin TL ve üzeri işlemler için kimlik ibrazı zorunlu hale gelirken, denetimler de Maliye tarafından yapılıyor. Konuyla ilgili İstanbul Ticaret Odası (İTO) Şubat ayı meclis toplantısında konuşan İTO Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı, bu sınırın piyasa koşullarıyla uyumsuz olduğunu belirterek, “185 bin TL, altının hızla yükselen fiyatları karşısında oldukça düşük bir seviye. Bugün 54 gram altına denk gelen bu sınır, sektör için yetersiz. O nedenle MASAK yetkililerinden bu limiti en az 500 bin TL’ye çıkarmalarını talep ettik” dedi.

Related Posts

Merkez Bankası’nın rezervleri aralıksız 5 haftadır geriliyor

TCMB’nin son verilerine göre, net uluslararası rezervler 243 milyon dolar azalarak 38,6 milyar dolara düştü. Döviz varlıklarında düşüş yaşanırken, altın rezervleri artış gösterdi. Döviz yükümlülükleri ise artmaya devam ediyor.

Avrupa Merkez Bankası üyesinden faiz indirimi açıklaması

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn, ekonomik risklerin arttığı bir dönemde ECB’nin daha büyük faiz indirimlerini göz ardı etmemesi gerektiğini dile getirdi.

İstanbul depremi köprü ve otoyolları etkiledi mi? Bakan Uraloğlu açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara’da Türkiye’nin Ulaşımda Net Sıfır Emisyon Yol Haritası Projesi Lansmanı’nda önemli açıklamalarda bulundu.

İTO Başkanı Avdagiç’ten İstanbul depremiyle ilgili açıklama

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, depreme hazır olmak için her günün ve her saatin çok kıymetli olduğunu belirterek, “Ticari yapılarda, devletimizin desteğiyle risk tespiti ve modern teknolojileri kullanarak yapı güçlendirme çalışmalarını bir an evvel yapmalıyız” ifadesini kullandı.

Cep telefonu operatörleri herkese mesaj gönderdi: Deprem için ücretsiz iletişim paketi tanımlandı

Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone, İstanbul’da meydana gelen deprem dolayısıyla müşterilerinin acil ihtiyaçları için ücretsiz internet, SMS ve konuşma tanımladıklarını duyurdu.

İşçi ve memur konfederasyonları 23 Nisan’ı kutladı: Memur-Sen’den yine Atatürk’süz mesaj

İşçi ve memur konfederasyonları 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. En fazla üyeye sahip memur konfederasyonu olduğu için toplu sözleşme masasında “yetkili konfederasyon” konumunda bulunan Memur-Sen, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama mesajında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ismine yer vermedi.