Korozyon ve Deprem Riskleri: Doğu Karadeniz’deki Yapılar Tehlikede

KTÜ DE-YAS Müdürü: Yapıların Çökmesinde Korozyon Etken

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, yapıların çökmesinde korozyon etkisine dikkat çekerek, yapıların korozyon nedeniyle zayıfladığını söyledi. Nemli yer ve bodrum katlarında korozyonun çok fazla etkili olduğuna işaret eden Altunışık, beton içinde bulunan yapıların eridiği zaman olası bir felaketin habercisi olabileceğini belirtti. Bazı durumlarda bir binanın hiçbir sebep olmaksızın kendiliğinden çökebileceğine dikkat çeken Altunışık, Doğu Karadeniz’de yaşanan doğal afetlerin yanı sıra deprem ve korozyon riskinin bölge için önemli bir mesele olduğunu vurguladı.

DE-YAS Bilim İnsanları Yapıları İncelemeye Devam Ediyor

Doğu Karadeniz’deki sismik hareketlilikle birlikte korozyon nedeniyle zayıflayan yapıların incelendiğini belirten KTÜ DE-YAS bilim insanları, bölgedeki yapı stokunu belirleme çalışmalarını sürdürüyor. Araştırmalarında özellikle dolgu sahalarında korozyonun yapılar için tehlike oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar, 2000 yılından önce inşa edilen yapıların deprem açısından büyük risk taşıdığını tespit etti.

Deprem Gerçeğiyle Yüzleşmek Zorundayız

DE-YAS Müdürü Ahmet Can Altunışık, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüzleşmek zorunda olduğunu vurgulayarak, Doğu Karadeniz’de artan titreşimleri takip ettiklerini ve bölgedeki yapıları yakından incelediklerini belirtti. Depremin her an her yerde olabileceğini hatırlatan Altunışık, yapıların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

2000 Öncesi İnşa Edilen Yapılar Risk Altında

Özellikle 2000 yılından önce inşa edilen yapıların risk taşıdığını kaydeden Altunışık, kötü zemin üzerine inşa edilen yapıların depreme karşı daha hassas olduğunu belirtti. Korozyonun bölgede önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Altunışık, nemli bölgelerde ve bodrum katlarında korozyonun etkisinin daha fazla olduğunu söyledi. Altunışık’a göre, korozyon olası bir felaketin habercisi olabilir.

Trabzon’da Yapı Stoku Belirleniyor

Trabzon’da yapı stoku belirleme çalışmalarına değinen Altunışık, bölgedeki eski yapıların risk taşıdığını belirtti. 1 yıldır sürdürülen çalışma ile Trabzon’da yapı stoku belirlenmeye çalışılıyor. 18 ilçede yapı stoku belirleme çalışmalarının başlatılacağını belirten Altunışık, bu çalışmanın diğer Doğu Karadeniz illerine de yayılacağını sözlerine ekledi.

Related Posts

İstanbul’da otluk alanda çıkan yangın korkuttu

İstanbul Büyükçekmece’de otluk alanda başlayarak ağaçlara sıçrayan yangın, itfaiyenin müdahalesi ile söndürüldü.

CHP’li Kış: Kumpasla halkın iradesini susturmaya çalışıyorlar!

CHP’li Kış, “Sandıkta yenemeyenler, kumpasla halkın iradesini susturmaya çalışıyor!” dedi.

Tunç Soyer’den dikkat çeken sözler: Şafak operasyonu ihtimali yok

Tutuklu eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, cezaevi günlükleri paylaştı. Soyer, “Bu inzivada belli ki düşünmeye çok vaktim olacak ama ilk anda, benimle aynı kaderi paylaşan çok sevgili dostlarımı, çalışma arkadaşlarımı, yoldaşlarımı, birbirinden değerli insanları düşündüm.” dedi.

AKP’li belediye, CHP aleyhine resmi sitesinden paylaşım yaptı

AKP’li Devrek Belediyesi’nin resmi sosyal medya hesabından CHP aleyhinde paylaşım yapıldı.

Trump, imzaladı: Yabancılar artık daha fazla para ödeyecek

ABD Başkanı Donald Trump, yabancı ziyaretçiler için ulusal park ücretlerini artıran kararnameyi imzaladı.

Yalova’da denize giren çocuk can verdi

Yalova’ya tatil için geldiği öğrenilen 6 yaşındaki çocuk serinlemek için girdiği denizde boğuldu.