İtalyanlar Türk robotuna hayran kaldı! Tarımda devrim getirecek

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğrencilerinden Tarımı Dönüştüren Otonom Robot

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) öğrencileri, tarım alanlarında zararlıları ve yabancı otları ayırt ederek noktasal ilaçlama yapabilen otonom bir robot geliştirdi. Bu proje Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Hüseyin Çelen’in danışmanlığında gerçekleştirildi. Biyosistem ve bilgisayar mühendisliği öğrencileri, tamamen yerli yapay zekâ, görüntü işleme ve damlacık kontrol teknolojisi kullanarak projeyi hayata geçirdi.

Projenin adı “AgroEAGLE” olan robot, hedefi tespit edip ihtiyaca göre doğru dozda ilaç püskürtme özelliğine sahip. Bu sayede ilaçlama maliyetleri düşürülürken doğaya verilen zarar da azaltılmış olacak.

Öğrencilerin başarısından gurur duyan Prof. Dr. İlker Hüseyin Çelen, robotun özelliklerini şu sözlerle anlattı: “Kendi kendine giden, gerektiğinde dönebilen ve durabilen, herhangi bir bitkiye zarar vermeden hareket edebilen otonom bir sistem. Sensörler ve kameralarla donatılan robot, öğrencilerin yazılımı sayesinde verimli bir şekilde çalışabiliyor.”

Çelen, öğrencilerin geliştirdiği robotun 9-12 Haziran tarihlerinde İtalya’da düzenlenen Field Robot Event 2025 yarışmasında “freestyle” kategorisinde birincilik ödülü aldığını belirtti. Geliştirilen sistem, sadece yarışmada değil aynı zamanda tarımda sürdürülebilirlik açısından da önemli bir örnek teşkil ediyor.

Çelen, robotun tarımda zararlıları ayırt ederek uygun şekilde ilaçlama yapabildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Robot, böceklere küçük damlalar, yabancı otlara ise büyük damlalar halinde ilaç püskürtme yeteneğine sahip.”

Proje ekibinin lideri Tahmina Güzey, 12 ülkeden 16 takım arasında birinci olmanın gurur verici olduğunu belirtirken robotun ismini açıkladı. “Agro” tarımdan, “Eagle” ise kartaldan gelmektedir. Güzey, robotlarının tarımda keskin göz anlamına geldiğini ve bu nedenle bu ismi seçtiklerini ifade etti.

Robotun yazılım ve mekanik tasarımında görev alan öğrencilerden Mehmet Efnan Koyunlu, gece gündüz çalışarak geliştirdikleri robotu çiftçilerin hizmetine sunmayı hedeflediklerini belirtirken, takım üyesi Mert Namlı robotun tarımda zaman ve bütçe açısından önemli avantajlar sağlayacağına işaret etti.

Related Posts

Dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay! Amacı belli oldu

Finlandiya’dan dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay geldi. Reaktör yalnız ısı üretimi için kullanılacak.

Bruce Lee, Yapay Zekâ ile geri dönebilir

Çinli stüdyo, yapay zeka teknolojisini kullanarak dövüş filmi klasiklerini, modern görüntü teknikleri ile yeniden çekmek istiyor.

Balkan Matematik Konferansı II, Aristoteles Üniversitesi’nde başladı

Balkan Matematik Konferansı II, Aristoteles Üniversitesi’nde başladı

İki kez kanseri yenen Google yöneticisinden umut dolu mesaj: Yapay zeka en büyük silahımız olacak

Porat, yapay zekanın hastalığı “önlenebilir ve tedavi edilebilir” kılma hedefine ulaşmada kilit rol oynayacağını vurguladı. Google’ın üst düzey yöneticisi Ruth Porat, Chicago’da düzenlenen ve onkoloji alanının en prestijli etkinliklerinden biri olan …

Google Chrome’a yapay zeka dokunuşu: Lens özelliği adres çubuğuna eklendi, internette arama deneyimi yeniden şekilleniyor

Masaüstü Chrome tarayıcısına yapılan son bir değişiklikle, adres çubuğuna tıklandığında bir Google Lens düğmesi beliriyor. Bu yenilik, internette gördüğünüz herhangi bir şeyi kolayca seçmenize, aramanıza ve hakkında sorular sormanıza olanak tanıyor …

Bu 5 Android telefon şu anda dünyada en çok satan ilk 10 telefon arasında yer alıyor!

Counterpoint Research, 2025’in ilk aylarına ait telefon aramaları listesini detaylı bir şekilde analiz etti. Araştırmanın sonuçlarına göre, Apple bu alanda tek hakim konumda değil. Android telefonlar, birçok popüler listede kendine geniş bir yer buldu.