İtalyanlar Türk robotuna hayran kaldı! Tarımda devrim getirecek

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğrencilerinden Tarımı Dönüştüren Otonom Robot

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) öğrencileri, tarım alanlarında zararlıları ve yabancı otları ayırt ederek noktasal ilaçlama yapabilen otonom bir robot geliştirdi. Bu proje Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Hüseyin Çelen’in danışmanlığında gerçekleştirildi. Biyosistem ve bilgisayar mühendisliği öğrencileri, tamamen yerli yapay zekâ, görüntü işleme ve damlacık kontrol teknolojisi kullanarak projeyi hayata geçirdi.

Projenin adı “AgroEAGLE” olan robot, hedefi tespit edip ihtiyaca göre doğru dozda ilaç püskürtme özelliğine sahip. Bu sayede ilaçlama maliyetleri düşürülürken doğaya verilen zarar da azaltılmış olacak.

Öğrencilerin başarısından gurur duyan Prof. Dr. İlker Hüseyin Çelen, robotun özelliklerini şu sözlerle anlattı: “Kendi kendine giden, gerektiğinde dönebilen ve durabilen, herhangi bir bitkiye zarar vermeden hareket edebilen otonom bir sistem. Sensörler ve kameralarla donatılan robot, öğrencilerin yazılımı sayesinde verimli bir şekilde çalışabiliyor.”

Çelen, öğrencilerin geliştirdiği robotun 9-12 Haziran tarihlerinde İtalya’da düzenlenen Field Robot Event 2025 yarışmasında “freestyle” kategorisinde birincilik ödülü aldığını belirtti. Geliştirilen sistem, sadece yarışmada değil aynı zamanda tarımda sürdürülebilirlik açısından da önemli bir örnek teşkil ediyor.

Çelen, robotun tarımda zararlıları ayırt ederek uygun şekilde ilaçlama yapabildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Robot, böceklere küçük damlalar, yabancı otlara ise büyük damlalar halinde ilaç püskürtme yeteneğine sahip.”

Proje ekibinin lideri Tahmina Güzey, 12 ülkeden 16 takım arasında birinci olmanın gurur verici olduğunu belirtirken robotun ismini açıkladı. “Agro” tarımdan, “Eagle” ise kartaldan gelmektedir. Güzey, robotlarının tarımda keskin göz anlamına geldiğini ve bu nedenle bu ismi seçtiklerini ifade etti.

Robotun yazılım ve mekanik tasarımında görev alan öğrencilerden Mehmet Efnan Koyunlu, gece gündüz çalışarak geliştirdikleri robotu çiftçilerin hizmetine sunmayı hedeflediklerini belirtirken, takım üyesi Mert Namlı robotun tarımda zaman ve bütçe açısından önemli avantajlar sağlayacağına işaret etti.

Related Posts

Yapay zeka, kodlama yarışmasında insana yenildi

Yapay zekanın yazılım geliştirme işini insanların elinden alacağı endişesi taşıyanlar endişelenmeye devam edebilir. Ama şimdilik, insanlar yapay zekadan daha iyi kod yazıyor.

Google’dan Android kullanıcılarını şaşkına çeviren adım

Dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından kullanılan Google Maps, Android cihazlardaki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyen bir değişiklik yaptı. Navigasyon sırasında müzik dinlemeyi kolaylaştıran medya kontrol butonu, Android sürümünde …

Otomobil alacaklar listeye dönüp bakıyor: İşte en nefret edilen 10 araç modeli

Araç satın almayı düşünenler için güvenilirlik, tasarım ve teknoloji kadar belirleyici unsurlar arasında yer alıyor. Uzman verilerine dayanan yeni bir değerlendirme, en çok tercih edilen ve en az güven duyulan otomobil markalarını sıraladı. Özellikle Japon markalarının ilk sıralarda yer alması dikkat çekerken, lüks segmentteki bazı markaların alt sıralarda kalması sürpriz yarattı.

Samsung satışa sundu! İşte yapay zeka destekli yeni Smart Monitör M9’un özellikleri

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 32 inç boyutundaki Smart Monitör M9, seride ilk kez kullanılan QD-OLED paneliyle yüksek kontrast ve canlı renkler sunuyor. “Samsung OLED Safeguard+”, yanma riskini azaltmak için tasarlanan tescilli soğutma …

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.