İktidar mısırda yerli üretim yerine yabancıya kapıyı sonuna kadar açtı: İthalat lobisine bayram!

Cumhurbaşkanı’nın İmzasıyla Yeni Mısır İthalatı Kararı Yayınlandı

Dün Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla “mısır ithalatında tarife kontenjanı uygulanması hakkında karar” Resmi Gazete’de yayınlandı. Yeni karara göre, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar sıfır gümrük vergisiyle 1 milyon ton mısır ithal edilebilecek. Bu karar, sıfır gümrük vergisi uygulanacak olan miktarı yüzde 130’a kadar artırmaktadır.

Yayımlanan karar bugünden itibaren yürürlüğe girdi ve 1 milyon tonun üzerinde yapılan ithalatlarda mevcut gümrük vergisi oranları uygulanmaya devam edecek.

Daha önce mart ayında, 30 Haziran 2025 tarihine kadar geçerli olmak üzere 1 milyon ton mısır için yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı açılmıştı. Ayrıca 10 Ekim 2024’te de 31 Aralık 2024 tarihine kadar geçerli olmak üzere 10 bin ton mısır için tarife kontenjanı kararı alınmıştı.

CHP’den Eleştiri: İthalata Dayalı Karar

CHP Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, 1 Mayıs’ta yapılan kararı eleştirerek “emeğin değil, ithalatın kutlandığını” belirtti. Adem, şunları ifade etti:

“Bugün (dün) 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü. Ama iktidar yine emeğin değil, ithalatın yanında durdu. 1 Mayıs öncesinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 1 milyon ton mısır ithalatının önü sonuna kadar açıldı. Gümrük vergisi sıfırlandı. Bu karar, çiftçimizi yok saymak, üreticimizi görmezden gelmektir. Bu karar, alın terine, emeğe sırt çevirmektir. 1 Mayıs arifesinde alınan bu karar, iktidarın emeğe verdiği değeri açıkça göstermektedir. Yani bu iktidar, emekçiye değil, ithalat lobilerine bayram ettirdi.”

Related Posts

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Altının gramı 4 bin 236 liradan işlem görüyor

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 4 bin 236 liradan işlem görüyor. Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 kayıpla 4 bin 250 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 4 bin 236 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın 6 bin 955 liradan, Cumhuriyet altını 27 bin 713 liradan satılıyor.

MÜSİAD doların 40 TL olmasını yorumladı: ’45’in altında olmaması gerek’

MÜSİAD Genel Başkanı Burhan Özdemir, doların 40 TL’ye yükselmesini yetersiz bulduğunu belirterek yıl sonu için 45 TL altındaki kur beklentilerinin sağlıksız olduğunu söyledi. Özdemir, düşük döviz kurunun ihracatçılar ve yerli üreticiler için rekabet gücünü azalttığını vurguladı.

İŞKUR 6 ayda yaklaşık 800 bin kişiye iş buldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin ekonomik kalkınmasına destek olmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Migros kendi markaları raflardan indirdi

İsviçre’nin en büyük perakende gruplarından Migros, uluslararası markalaşma faaliyetlerine son verdi. Şirketin sanayi biriminin başındaki Matthias Wunderlin’in “Schweiz am Wochenende” gazetesine verdiği röportajda, Frey çikolata gibi ürünlerin artık …