Herkes birbirine ‘narsist’ diyor! Peki, gerçek narsisim nedir?

Narsisizm Nedir? Narsistik Kişilik Bozukluğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Son zamanlarda narsistik kişilik bozukluğu, popüler kültürde sıkça tartışılan bir konu haline gelmiştir. Psikiyatri uzmanları, insanların birbirlerini sıklıkla ‘narsist’ olarak etiketlediğine dikkat çekiyor. Ancak herkesin narsistik özelliklere sahip olduğunu belirten Uzman Psikiyatrist Dr. Emine Yağmur Zorbozan, bunun hemen kişilik bozukluğu olarak kabul edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Zorbozan’a göre, narsistik özelliklerin hayatta var olmamızı sağlayan önemli unsurlar olduğunu söylüyor. Narsistik kişilik bozukluğu tanısının konulabilmesi için kişinin yaşam boyunca süregelen işlevsellik sorunları ve empati eksikliği gibi belirtiler göstermesi gerektiğini belirtiyor.

Narsist Endüstrisi ve Narsistik Özellikler

Dr. Emine Yağmur Zorbozan, narsistik kişilik bozukluğunun popüler ve magazinsel bir konu haline geldiğini ifade ediyor. Herkesin narsistik özelliklere sahip olduğunu ancak bunun tanı kriterlerini karşılamadığı sürece teşhis konulamayacağını belirtiyor.

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip insanların en belirgin özelliklerinin başkalarını kolayca kullanabilmeleri ve empati yeteneklerinin olmayışı olduğunu dile getiriyor. Dr. Zorbozan, narsistik kişilik bozukluğuna sahip bireylerin tedavi sürecinde uzun süreli psikoterapilerin önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

Narsistik Kişilik Bozukluğunun Tedavisi

Narsistik kişilik bozukluğu olan kişilerin genellikle orta yaşlarında tedavi almaya başladığını belirten Dr. Emine Yağmur Zorbozan, tedavi sürecinde içgörü oranlarının düşük olabileceğine dikkat çekiyor. Tedavinin uzun süreli psikoterapilerle sağlanabileceğini ve depresyon gibi eşlik eden hastalıklar varsa ilaç tedavisinin de faydalı olabileceğini vurguluyor.

Dr. Zorbozan, narsistik kişilik bozukluğunda hastaların genellikle ciddi kayıplar yaşadıklarında terapiye başvurduklarını ve bu süreçte ufak yüzleştirmelerle tedavinin sağlanabileceğini söylüyor. Eğer kişi gerçekten değişmek istiyorsa, narsistik özelliklerinden kurtulamasa da işlevselliğini geri kazanabileceğini ifade ediyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Havuzlardaki hijyen eksikliği sağlık sorunlarına neden oluyor

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, klorlaması yetersiz havuzların özellikle çocuklar ve hassas gruplar için ciddi risk taşıdığını belirtti.

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Depremdeki soru işareti! Afranur’u panik atak mı öldürdü? ‘Gözden kaçmış olabilir’

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 3 Haziran’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaralandı. 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün ‘panik atak’ nedeniyle yaşamını yitirmesi ise dikkat çeken detaylardan biri oldu. Peki, kişinin geçirdiği panik atak sonucu yaşamını yitirmesi tıbben ne kadar mümkün? Uzmanlara sorduk.