Hedef, ticaret hacmini 5 kat artırmak

Ankara’da Gabon İle Ekonomik İşbirliği Geliştirilecek

EVRİN GÜVENDİK / Ankara – Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, Gabon ile işbirliğinin savunma sanayi, tarım, madencilik gibi alanlarda ileri taşınacağını belirtirken, önümüzdeki günlerde iki ülke arasındaki Karma Ekonomik Komisyonu ikinci dönem toplantısının Ankara’da gerçekleştirileceğini açıkladı.

Sahra Altı Afrika ülkelerinden Gabon ile vergi kaçakçılığı ve çifte vergilendirmeyi önlemeye yönelik anlaşmanın uygun bulunduğuna dair kanun teklifi, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, komisyonda Türkiye ve Gabon arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler hakkında bilgi verdi. Duran, ülkede önemli demir, manganez ve altın yataklarının yanı sıra tarım ve balıkçılık alanlarında da geniş potansiyel olduğunu vurguladı.

‘İş birliği genişletilecek’

Türk firmalarının şu anda Gabon’da inşaat ve enerji alanında önemli projeler üstlendiğini belirten Duran, “İş birliğimizi ve mevcut ilişkilerimizi savunma sanayi, tarım, balıkçılık ve madencilik gibi yeni alanları da kapsayacak şekilde genişletmek istiyoruz” dedi. Gabon ile Karma Ekonomik Komisyonu ikinci dönem toplantısının Ankara’da yapılması planlanırken, Duran, iki ülke arasındaki ticaret hacmiyle ilgili şu verileri sundu: “İkili ticaret hacmimiz 2024 itibarıyla 109.09 milyon dolar, ihracatımız 99.25 milyon dolar, ithalatımız 9.83 milyon dolar. Gabon ile vergi anlaşması imzalamamızın sebebi, zaten Afrika’da yatırım yapan iş insanlarımızın büyük ilgisinden kaynaklanıyor. Amacımız kısa vadede bu 109 milyon dolarlık hacmi 200, 300, 500 milyon dolara çıkarmak.”

Related Posts

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Altının gramı 4 bin 236 liradan işlem görüyor

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 4 bin 236 liradan işlem görüyor. Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 kayıpla 4 bin 250 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 4 bin 236 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın 6 bin 955 liradan, Cumhuriyet altını 27 bin 713 liradan satılıyor.

MÜSİAD doların 40 TL olmasını yorumladı: ’45’in altında olmaması gerek’

MÜSİAD Genel Başkanı Burhan Özdemir, doların 40 TL’ye yükselmesini yetersiz bulduğunu belirterek yıl sonu için 45 TL altındaki kur beklentilerinin sağlıksız olduğunu söyledi. Özdemir, düşük döviz kurunun ihracatçılar ve yerli üreticiler için rekabet gücünü azalttığını vurguladı.

İŞKUR 6 ayda yaklaşık 800 bin kişiye iş buldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin ekonomik kalkınmasına destek olmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Migros kendi markaları raflardan indirdi

İsviçre’nin en büyük perakende gruplarından Migros, uluslararası markalaşma faaliyetlerine son verdi. Şirketin sanayi biriminin başındaki Matthias Wunderlin’in “Schweiz am Wochenende” gazetesine verdiği röportajda, Frey çikolata gibi ürünlerin artık …