Gelir eşitsizliği rakamları açıklandı. Uçurum derinleşiyor

İstanbul’da Gelir Eşitsizliği Son 10 Yılda Hızla Arttı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yayımlanan gelir dağılımı raporu, İstanbul’da gelir eşitsizliğinin son 10 yılda Türkiye genelinden daha fazla arttığını ortaya koydu.

Rapora göre, İstanbul’da gelir eşitsizliğini ölçen Gini katsayısı 2014 yılında %0,357 iken 2024’te %0,428’e yükseldi. Türkiye genelinde ise aynı dönemde Gini katsayısı %0,379’dan %0,418’e çıktı.

Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir eşitliğini, bire yaklaştıkça ise gelir eşitsizliğini ifade etmektedir.

Gelir Adaletsizliği Son 10 Yılda Alarm Verici Düzeyde Arttı

Raporda, gelir gruplarının son 10 yıldaki artış oranları dikkat çekici bir şekilde yükselmiş. İstanbul’da yaşanan gelir adaletsizliğindeki bu artış, gelir dağılımındaki adaletsizliği bir kez daha ön plana çıkardı.

İstanbul’da şu durumlar yaşanmaktadır:

En yoksul yüzde 20’lik gelir grubunun ortalama geliri 10,8 kat artarken,
En zengin yüzde 20’lik gelir grubunun ortalama geliri 14,5 kat arttı.

Türkiye genelinde ise bu oranlar sırasıyla 10,7 kat ve 12,6 kat olarak kaydedildi. Bu veriler, gelir artışının en üst gelir grubunda çok daha hızlı olduğunu ve eşitsizliğin büyüdüğünü gösteriyor.

İstanbul’da en zengin yüzde 10’luk kesim ile en yoksul yüzde 10’luk kesim arasındaki gelir farkı da belirgin şekilde arttı.

2014 yılında 9,25 olan bu fark, 2024’te 13,91’e yükseldi. Bu durum, en yoksul kesimin gelir artışından yeterince faydalanamadığını ve zengin ile yoksul arasındaki uçurumun daha da derinleştiğini göstermektedir.

Related Posts

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Altının gramı 4 bin 236 liradan işlem görüyor

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 4 bin 236 liradan işlem görüyor. Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 kayıpla 4 bin 250 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 4 bin 236 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın 6 bin 955 liradan, Cumhuriyet altını 27 bin 713 liradan satılıyor.

MÜSİAD doların 40 TL olmasını yorumladı: ’45’in altında olmaması gerek’

MÜSİAD Genel Başkanı Burhan Özdemir, doların 40 TL’ye yükselmesini yetersiz bulduğunu belirterek yıl sonu için 45 TL altındaki kur beklentilerinin sağlıksız olduğunu söyledi. Özdemir, düşük döviz kurunun ihracatçılar ve yerli üreticiler için rekabet gücünü azalttığını vurguladı.

İŞKUR 6 ayda yaklaşık 800 bin kişiye iş buldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin ekonomik kalkınmasına destek olmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Migros kendi markaları raflardan indirdi

İsviçre’nin en büyük perakende gruplarından Migros, uluslararası markalaşma faaliyetlerine son verdi. Şirketin sanayi biriminin başındaki Matthias Wunderlin’in “Schweiz am Wochenende” gazetesine verdiği röportajda, Frey çikolata gibi ürünlerin artık …