Gazetecilik devri bitiyor! Bu gazetedeki haberlere bir insan eli bile değmedi…

YAPAY ZEKA İLE ÜRETİLEN HABERLER GAZETECİLİĞİ TEHDİT EDİYOR MU?

Genel Yayın Yönetmeni Claudio Cerasa, haberlerin yazımından başlıklara, okur mektuplarından analizlere kadar tüm içeriğin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu açıkladı.

Söz konusu özel baskı, ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İtalya’nın ekonomik durumu gibi küresel ve yerel gündemi ilgilendiren konulara odaklandı.

Ayrıca Avrupa’daki gençlerin geleneksel ilişkiler yerine ‘situationship’ adı verilen belirsiz ilişki biçimlerini tercih ettiğine dair bir analiz yazısı da yer aldı.

Sayfanın en sonunda ise yine yapay zeka tarafından üretilmiş okur mektupları dikkat çekti.

Cerasa, bu özel baskının yapay zekanın gazetecilikte nasıl kullanılabileceğini test etmek amacıyla başlatılan bir deney olduğunu belirterek, teknolojinin haber üretim sürecine nasıl entegre edilebileceğini gözlemlediklerini ifade etti.

Ancak içeriğin tamamen yapay zeka tarafından üretilmesi, gazetecilik mesleğinin geleceği hakkında soru işaretleri doğurdu.

Yapay zekanın bir haber üreticisi olabileceğini kabul eden Cerasa, yine de gazeteciliğin özünün insana ait olduğunu vurguladı.

Doğru soruları sormak, araştırma yapmak ve haberin etik çerçevede şekillendirilmesini sağlamak gibi unsurların insan gazetecilere ait olmaya devam edeceğini dile getirdi.

Il Foglio’nun yapay zeka deneyinin ardından, tarafsızlık ve objektiflik konusunda da tartışmalar başladı.

Haberin dili açık, iyi yapılandırılmış ve dilbilgisi açısından hatasız olsa da hiçbir insan kaynağına dayanmaması dikkat çekti.

Haberlerde alıntıların bulunmaması, bilgilerin tamamen yapay zekanın internetten derlediği verilere dayanması, güvenilirlik konusunda soru işaretleri oluşturdu.

Yapay zekanın medya sektörüne entegrasyonu, gazetecilik için hem bir fırsat hem de bir tehdit olarak görülüyor.

Il Foglio’nun yapay zeka ile üretilmiş baskısı, haberciliğin geleceğinde devrim niteliğinde bir adım olarak tarihe geçerken, insan gazetecilerin rolü konusundaki tartışmaları da alevlendirdi.

KAYNAK: HABER7

Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

İnsan beyni yaşlanınca nöron üretmeyi bırakmıyor

Yıllardır kabul edilen “yetişkin beyni yeni nöron üretmez” inancı yıkıldı. İsveç’ta yapılan yeni araştırma, beynin yaşlılıkta bile nöron üretmeye devam ettiğini ortaya koyuyor.

Haziran ayında PlayStation’da en çok indirilen oyunlar açıklandı

Sony, geçtiğimiz ay en çok indirilen PS oyunlarını açıkladı.

Spotify’dan Rekabet Kurulu incelemesi hakkında açıklama

Rekabet Kurulu, dijital müzik sektörünün önde gelen platformlarından Spotify hakkında bir inceleme başlattığını sabah saatlerinde duyurmuştu. Konuya ilişkin olarak Spotify cephesinden de ilk resmi açıklama da geldi.

Dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay! Amacı belli oldu

Finlandiya’dan dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay geldi. Reaktör yalnız ısı üretimi için kullanılacak.