Euro Bölgesi’nde bankalar kredi koşullarını sıkılaştırıyor

Avrupa Merkez Bankası Raporuna Göre: Avro Bölgesi’nde Bankalar Kredi Koşullarını Sıkılaştırıyor

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) “Banka Kredi Anketi” raporuna göre, Avro Bölgesi’nde bankalar, 2024’ün son çeyreğinde devam eden ekonomik zayıflığın ardından şirketlere yönelik kredi şartlarını sıkılaştırıyor. Raporda, bu sıkılaştırmanın yılın ilk çeyreğinde daha da artacağı belirtiliyor.

ECB tarafından yayımlanan “Banka Kredi Anketi” raporunda, Avro Bölgesi’nde faaliyet gösteren 155 bankanın katıldığı belirtiliyor.

Geçen yılın son çeyreğini kapsayan rapora göre, bankalar Avro Bölgesi’nde son çeyrekte firmalara kredi şartlarını sıkılaştırırken, hane halkına konut kredi koşullarını değiştirdi ve bu yılın ilk çeyreğinde sıkılaştırmaya devam edecek.

ECB’nin raporunda, “Bu, 2023’ün üçüncü çeyreğinden bu yana en belirgin net sıkılaştırma. Bu durum, ekonomik görünümle ilgili algılanan risklerin artması ve bankaların risk toleransının azalmasından kaynaklandı. Bu da temel olarak siyasi belirsizliğin arttığı bir ortamda Almanya ve Fransa’daki bankalardan kaynaklanırken, İtalya’da kredi standartları gevşedi.” deniliyor.

Raporda, geçen yılın son çeyreğinde bankaların konut kredi koşullarını değiştirmediği belirtiliyor ve yılın ilk çeyreğinde bu kredilere talebin artmasının ve kredi koşulların hafif sıkılaştırılmasının beklendiği ifade ediliyor.

ECB’nin raporuna göre, şirketlerin kredi talebi 2024’ün son çeyreğinde zayıf kaldı ve özellikle sanayi gibi yatırım yoğun sektörlerde devam eden zayıf ekonomik durumu yansıttı. Şirketlerin kredi talebinin mevcut ilk çeyrekte büyük ölçüde değişmeden kalması da bekleniyor.

Trump Etkisi ve ECB’nin Faiz Kararı

Tramp etkisinin de analiz edildiği rapora göre, Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia, Avro Bölgesi bankalarının kredi verme konusunda daha temkinli hale geldiğini belirtiyor. Para koşullarının sıkılaşmasının, Trump’ın etkisinden kaynaklanabileceği ifade ediliyor.

ING Bank Avro Bölgesi kıdemli ekonomistlerinden Bert Colijn ise, kredi talebindeki hafif toparlanmanın daha güçlü bir yatırım büyümesine yol açmayacağını dile getiriyor.

Öte yandan, 30 Ocak’ta gerçekleştirilecek ECB’nin para politikası kurulu toplantısı yatırımcıların odağında bulunuyor. ECB, 12 Aralık’ta, piyasa beklentileri doğrultusunda dördüncü faiz indirimine giderek üç temel politika faizini 25 baz puan düşürmüştü. Banka, mevduat faiz oranını yüzde 3,25’ten 3’e indirmişti.

Avro Bölgesi’nde kasımda yüzde 2,2 olan yıllık enflasyon aralıkta yüzde 2,4’e yükselmişti. ECB, Avro Bölgesi’ndeki enflasyon oranının yılın ilk yarısında hedefi olan yüzde 2’ye ineceğini öngörüyor.

ECB’nin bankaların kredi koşulları hakkında bilgi edinilmesini sağlayan “Banka Kredi Anketi”, yılda 4 defa yapılıyor. 10 Aralık-7 Ocak tarihlerini kapsayan son ankete 155 banka katıldı.

Related Posts

Binalarda enerji performansı yönetmeliği güncellendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, binalarda enerji verimliliğini artırmak ve karbon salımını azaltmak amacıyla hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” güncelledi. Çok sıcak iklim bölgeleri olarak tanımlanan Adana, Antalya, Mersin, Muğla ve Hatay’ın bazı ilçelerinde merkezi ısıtma sistemi kurma zorunluluğu kaldırıldı.

Yeni zirveyi gördü: Euro’dan tarihi rekor

Euro rekor kırdı. Döviz kurlarındaki dalgalanma sürerken Euro, 24 Haziran sabah saatlerinde 46.13 TL seviyesine yükselerek tarihi zirvesine ulaştı. Piyasalarda merak artarken yatırımcılar ‘Euro daha da yükselir mi?’ sorusunu sormaya başladı.

Dünya ekonomik krizin eşiğinde! Hürmüz Boğazı neden önemli, en çok hangi ülke etkilenir?

Orta Doğu’da artan gerilimler dünyayı etkileyecek ekonomik krize de kapı araladı. İran’ın himayesinde olan Hürmüz Boğazı savaş nedeniyle kapanma riskiyle karşı karşıya. Peki Hürmüz Boğazı kapanırsa ne olur? Hürmüz Boğazı’nın kapanması en çok hangi ülkeleri etkiler?

Kamu işçisine ikinci zam teklifi haftaya: Hangi oran konuşuluyor?

Kamu işçisine ikinci zam teklifi haftaya: Hangi oran konuşuluyor?

ABD petrol sondaj kulesi verileri açıklandı

Amerika Birleşik Devletleri’nde petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta da azaldı.

Kısa vadeli dış borç stoku azaldı

Kısa vadeli dış borç (KVDB) stoku, nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,6 azalarak 168,4 milyar dolar oldu.