Esnaf tedirgin: 177 bin lira ceza kapıda

Küçük esnaf bir yandan krizde ayakta kalmaya bir yandan iktidarın son dönemde getirdiği zorlayıcı şartları karşılamaya çalışıyor. Sosyal güvenlikle ilgili bazı düzenlemeleri de içeren “torba kanun teklifi” Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaşınca, iş yerlerine 1 Şubat 2025’ten (yarın) itibaren “iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma” şartı geldi.

177 BİN TL CEZA

Nefes gazetesinden Ali Öztürk’ün haberine göre, 1 işçi çalıştıran iş yerleri bile bu kapsama girdi. Hukuk büroları, serbest muhasebeci büroları, mali müşavirlik büroları, terziler, manavlar, market, bakkal ve benzeri az tehlikeli iş yerlerinde doktor (iş yeri hekimi) ve iş sağlığı güvenliği (İSG) uzmanı bulundurmayan iş verenlere, 88 bin 663 TL ceza kesilecek. Doktor için 88 bin 663 TL, iş güvenliği uzmanı için 88 bin 663 TL, her ikisini de bulundurmayana 177 bin 326 TL ceza kesilecek.

SON GÜN DUYAN VAR

Bu haberi ilk kez duyan minimum 1 çalışanlı birçok küçük esnaf ve ofiste panik yaşandı. İşveren ve belirleyeceği bir çalışanı bakanlıkça yetkilendirilmiş çalışma ve sosyal güvenlik eğitim merkezlerinden (ÇASMER) gerekli eğitimleri alıp iş sağlığı ve güvenliği hizmeti yürütebiliyor. İş sağlığı güvenliği eğitimleri alınsa bile, esnafın bakanlık onaylı sağlık kabinlerinden ayrıca hizmet alması mecburi oldu.

Son güne kalanlar “Nasıl çözüm bulurum” diye panik yaşarken, sosyal güvenlik uzmanı Şevket Tezel, “Esnaf, özel ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden, sağlık hizmeti alabilir. İş sağlığı güvenliği belgesini de iş veren kendisi veya bir çalışanı alabilir. Bu durumu bilmeyenler son gün paniği yaşadı” dedi. İş yeri sahipleri birkaç farklı sağlık kabininden fiyat alıp, birini seçebiliyor. Sağlık kabinleri genelde 200 TL + KDV ile 475 TL + KDV bandında aylık ücretle anlaşıyor.

İŞ sağlığı ve güvenliğiyle ilgili, 12 yıldır ertelenen 6331 Sayılı Kanun’un 38’inci maddesiyle birlikte, iş yeri sınıflandırmaları güncellendi. Az tehlikeli işyerlerinde A, B veya C sınıfı “iş güvenliği uzmanları” hizmet verecek. Tehlikeli iş yerlerinde A veya B sınıfı “iş güvenliği uzmanları” hizmet verecek.

TEHLİKE SINIFINA GÖRE CEZA DEĞİŞİYOR

İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili, 12 yıldır ertelenen 6331 Sayılı Kanun’un 38’inci maddesiyle birlikte, iş yeri sınıflandırmaları güncellendi. Az tehlikeli işyerlerinde A, B veya C sınıfı “iş güvenliği uzmanları” hizmet verecek. Tehlikeli iş yerlerinde A veya B sınıfı “iş güvenliği uzmanları” hizmet verecek.

10’dan az çalışanı olan “az tehlikeli” iş yerleri, iş yeri doktoru ve İSG belgeli çalışanı yoksa her bir eksik için 88 bin 663 TL ceza ödeyecek. “Tehlikeli” iş yerlerinde bu ceza 110 bin 828’er TL, “çok tehlikeli” sınıftaki iş yerlerinde “132 bin 994’er TL olacak.

Related Posts

Bodrum’daki vahşette gerekçeli karar açıklandı: Cinayette D vitamini ayrıntısı

Bodrum’da annesi Figen Bezmez’i öldüren 18 yaşındaki Doğukan D.’ye verilen 24 yıl hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı.

İBB Yurtları’nda yaz barınma hizmeti başladı

İBB Yurtları yıl boyunca öğrencilere sunduğu tüm imkanları yaz döneminde de sunmaya devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanından İstanbul’a gelen yükseköğrenim gençlerini ağırlayan İBB, yaz dönemi için de beş yurdunu açık bıraktı.

Faciada Hayatını Kaybedenlerin Ailelerine Destek

Adem Yurdagül, Oltu maden faciasında hayatını kaybeden Tayfun Narşap’ın SGK borcunu üstlendi.

Kendilerini polis olarak tanıtıp, 4 milyon 250 bin lira dolandırdılar

Adana’da telefonla arayıp kendilerini polis olarak tanıttıkları Arif A.’nın (70) evindeki 4 milyon 250 bin lira değerindeki altınını alarak dolandıran Hayri İ. (23) ile Rıdvan G. (35), polisin operasyonuyla yakalandı. Şüpheliler tutuklanırken, altının bulunması için çalışma başlatıldı.

Konya’da Kullanılmamış İlaç Kutuları Bulundu

Yol kenarında bulunan ilaç kutuları, insan sağlığı için risk oluşturuyor. İlaçlar kullanılmamış.

Fatih Tekke’den Transfer Tepkisi

Tekke, Saul Niguez transferinin iptaline dair açıklamalarda bulundu, Trabzonspor’un değerini vurguladı.