Dünya ekonomik krizin eşiğinde! Hürmüz Boğazı neden önemli, en çok hangi ülke etkilenir?

İran, Hürmüz Boğazı’nı Kapatma Kararı Alırken ABD’nin Hava Saldırısıyla Tetiklendi

ABD’nin İsrail ile işbirliği içinde İran’ın nükleer tesislerine düzenlediği hava saldırısı, İran’ı Hürmüz Boğazı’nı kapatmaya yönlendirdi. İran Meclisi, Hürmüz Boğazı’nın kapatılması için onay verdiğini açıkladı. Ancak nihai karar, İran Dini Lideri Ali Hamaney’e aittir.

Eğer Hamaney onaylarsa, İran Hürmüz Boğazı’nı mayınlar ve gemilerle kapatma planları yapacak. Dünyanın petrol tüketiminin beşte birini karşılayan bu boğaz, gemiler için erişilmez hale gelecek.

Vortexa’nın verilerine göre, Hürmüz Boğazı’ndan geçen günlük 17,8 milyon ile 20,8 milyon varil ham petrol, yakıt ve kondensat geçiyor. Bu boğazı kullanarak Asya’ya ham petrol ihraç eden OPEC üyeleri arasında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Irak ve İran yer alıyor.

İran’ın Hürmüz Boğazı’nı Nasıl Kapatabileceği

İran, Hürmüz Boğazı’nın girişine mayın döşeyerek ve ticari gemileri İHA’larla caydırarak boğazın tamamen kapanmasını sağlayabilir. İran Meclisi’nin kapatma kararının alınmasıyla birçok ticari gemi, boğazdan geri dönmeye başladı. Bender Abbas limanından boğaz boyunca mayın ve silah yerleştirme planlarıyla boğazın tamamen kapanması hedefleniyor.

Hürmüz Boğazı’ndan geçen ticari gemilerin güvenliğinden Bahreyn merkezli ABD 5. Filosu sorumludur. Boğaz kapatılırsa, ABD’nin desteğiyle 5. Filo, İran’a karşı bir deniz savaşı başlatabilir.

Ancak Hürmüz Boğazı’nın savunulabilir konumu, boğazın mayınlanmasıyla donanma için geçilmez bir bariyer oluşturabilir. ABD güçlerinin boğazı tekrar açması için İran’ın güneyinde çıkarma yapması ya da Birleşik Arap Emirlikleri ile işbirliği gerekebilir.

Eğer Hürmüz Boğazı Kapanırsa Ne Olur?

Hürmüz Boğazı’nın kapanması, dünya ekonomisinde derin bir krize yol açabilir ve İsrail’e saldıran Körfez Arap ülkelerinin savaşa katılma riskini beraberinde getirir. İran’ın petrol gelirinin yüzde 90’ından fazlası bu boğaz aracılığıyla sağlandığı için ticaret gelirlerinden yoksun kalacak ve savunma harcamalarının karşılanması zorlaşacak.

Çin ve Avrupa’dan Hürmüz Boğazı Açıklamaları

Çin Dışişleri Bakanlığı, Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasına ilişkin uluslararası mal ve enerji ticareti için önemli bir güzergah olduğunu belirterek, bölgenin güvenliğinin uluslararası toplumun ortak çıkarına olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Kallas, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatmasının son derece tehlikeli olacağını ve kimse için iyi olmayacağını ifade etti.

Related Posts

Piyasalarda “19 Mart” etkisi geçmedi: İş dünyası ve piyasalar faiz indirimini nasıl karşıladı?

Merkez Bankası’nın 19 Mart operasyonlarından beri ilk kez faiz indirimine gitmesi, iş dünyasında olumlu karşılansa da yeterli bulunmadı. Piyasalarda ise 19 Mart öncesindeki olumlu hava henüz yakalanmış değil.

Ünlü beyaz eşya devi binlerce kişiyi işten çıkarıyor!

Dünyanın pek çok noktasında bayisi bulunan Alman teknoloji firması Bosch, artan rekabet nedeniyle bin 560 kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor. Türkiye’de bir çok evde ürünü bulunan şirketten yapılan açıklamaya göre, Almanya’daki Reutlingen tesisinde …

Tüketicinin ekonomiye güveni 5 ayın en düşüğünde!

TÜİK, tüketici güven endeksi verisini açıkladı. Buna göre tüketici güveni Haziran ayında 85,1 iken Temmuz ayında yüzde 1,8 oranında azalarak 83,5 oldu.

BOPP film ithalatına damping freni

Çin, Mısır ve Rusya menşeli “çift yönlü gerdirilmiş polipropilen (BOPP) film” ithalatında dampinge karşı kesin önlem uygulanması kararlaştırıldı.

İşçi, maaşını sandıkta belirleyecek

İktidar asgari ücrete ara zam talebine kulak tıkayarak milyonlarca işçiyi açlık sınırının altında maaşlarla yaşamaya mahkum etti.

Karasu’da Kaçak Elektrik Taraması

SEDAŞ, Karasu’da kaçak elektrik kullanımını önlemek için saha denetimleri gerçekleştirdi.