Çocukların yüzde 24’ü yaşlarına uygun olmayan oyun oynuyor

Çocukların Yüzde 24’ü Yaşlarına Uygun Olmayan Oyun Oynuyor

Gençler arasında popüler bir zaman geçirme yöntemi olarak bilgisayar oyunları oynamak, Türkiye’deki çocukların yüzde 32’sinin haftada 1-3 kez birkaç saat bilgisayar oyunu oynadığını gösteren ankete göre günümüzde oldukça yaygın bir hale gelmiştir. Aynı ankete göre, Türkiye’deki çocukların yüzde 33’ü ise günde 1-2 saat oyun oynamaktadır.

Son dönemde yapılan bir araştırmaya göre, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) bölgesindeki ebeveynlerin yarısı (yüzde 47) çocuklarının yaşlarına uygun olmayan oyunlar oynadığına inanmaktadır. Türkiye’de bu oran yüzde 24’tür. Araştırma, erkek çocuklarının kızlardan daha fazla yaşlarına uygun olmayan oyunlar oynama eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur. Ankete katılan çocukların yüzde 50’si ve yüzde 43’ü bilgisayarlarında oyun oynarken yaş kurallarını ihlal ettiklerini belirtmişlerdir.

Kaspersky META Tüketici Kanalı Başkanı Seifallah Jedidi, ebeveynlerin genellikle çocuklarının bilgisayar oyunlarına harcadıkları zaman konusunda endişeli olduklarını belirtmiştir. Jedidi, ebeveynlere, çocukların dengeli bir yaşam sürdürmeleri için gereken unsurlara dikkat etmelerini ve video oyun endüstrisindeki gelişmeleri takip ederek çocuklarının oyun tercihlerini anlamalarını önermektedir. Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarının oyun oynarken işaretlenen yaş sınırlarına uymalarını sağlamaları gerektiğini vurgulamaktadır. Jedidi, günümüzde eğitici içeriklere sahip birçok oyunun bulunduğunu da hatırlatarak, çocuklara sadece oyun oynamayı yasaklamamalarını, ancak bir denge bulmalarını önermektedir.

Kaspersky, çocukların çevrimiçi ortamda güvende olmalarını sağlamak için ebeveynlere şu önerilerde bulunmaktadır:

  • Çocuklarınızın oynadığı oyunlara ilgi gösterin ve bu oyunları deneyerek çocuğunuzun ilgi alanlarını daha iyi anlayın. Bu, aile içinde güven oluşturmanıza yardımcı olabilir.
  • Çocuğunuzun fazla oyun oynadığını fark ederseniz, nedenlerini araştırın ve alternatif aktiviteler sunmaya çalışın. Çocuğunuzun ilgi alanlarını keşfedin ve farklı hobilerle ilgilenmelerine destek olun.
  • Çocuklarınızın çevrimiçi ortamda karşılaşabileceği tehlikeler hakkında bilgi sahibi olun ve onlara bu konuda rehberlik edin. Siber tehditlere karşı nasıl korunabileceklerini ve dolandırıcılık girişimlerini nasıl fark edebileceklerini öğretin.
  • Çocuğunuzun cihazında Kaspersky Safe Kids gibi bir ebeveyn kontrol programını kullanarak onların çevrimiçi deneyimlerini yönetin. Bu program, cihaz üzerine yüklenen uygulamaları denetlemenize ve kullanım saatlerini belirlemenize olanak tanır.

Related Posts

Yapay zeka, kodlama yarışmasında insana yenildi

Yapay zekanın yazılım geliştirme işini insanların elinden alacağı endişesi taşıyanlar endişelenmeye devam edebilir. Ama şimdilik, insanlar yapay zekadan daha iyi kod yazıyor.

Google’dan Android kullanıcılarını şaşkına çeviren adım

Dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından kullanılan Google Maps, Android cihazlardaki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyen bir değişiklik yaptı. Navigasyon sırasında müzik dinlemeyi kolaylaştıran medya kontrol butonu, Android sürümünde …

Otomobil alacaklar listeye dönüp bakıyor: İşte en nefret edilen 10 araç modeli

Araç satın almayı düşünenler için güvenilirlik, tasarım ve teknoloji kadar belirleyici unsurlar arasında yer alıyor. Uzman verilerine dayanan yeni bir değerlendirme, en çok tercih edilen ve en az güven duyulan otomobil markalarını sıraladı. Özellikle Japon markalarının ilk sıralarda yer alması dikkat çekerken, lüks segmentteki bazı markaların alt sıralarda kalması sürpriz yarattı.

Samsung satışa sundu! İşte yapay zeka destekli yeni Smart Monitör M9’un özellikleri

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 32 inç boyutundaki Smart Monitör M9, seride ilk kez kullanılan QD-OLED paneliyle yüksek kontrast ve canlı renkler sunuyor. “Samsung OLED Safeguard+”, yanma riskini azaltmak için tasarlanan tescilli soğutma …

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.