AB, Meksika’yı “standart risk” ülkesi ilan etti

Meksika, Ormansızlaşma Yönetmeliği Nedeniyle Avrupa Pazarında Zorlu İhracat Düzenlemeleriyle Karşı Karşıya

Avrupa Birliği’nin ormansızlaşmadan arındırılmış ürünlere ilişkin yeni yönetmeliği, Meksika’yı 2025 yılı itibarıyla önemli ihracat düzenlemeleriyle karşı karşıya bırakıyor. AB, Meksika’yı “standart riskli ülke” olarak nitelendirerek, ülkenin Avrupa pazarına sunduğu ürünlerin ormansızlaşma içermediğini kanıtlamasını şart koşuyor.

Meksika Tarım, Ekonomi, Çevre ve Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada, alınan önlemlerin ihracatın kesintiye uğramayacağı vurgulanırken, kahve, kakao, palm yağı, kauçuk ve odun gibi ürünler artık daha sıkı takip altında olacak.

ÜRÜN TAKİBİ ZORUNLU HALE GELİYOR

Yeni yönetmeliğe göre, 2025 ve 2026 yıllarında ihraç edilecek ürünlerin orijinlerinin detaylı bir şekilde belgelenmesi gerekecek. Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı (Sader), ormansızlaşmayla ilişkilendirilen sektörlerle yapacakları anlaşmalarla yüzde 100 sürdürülebilir üretim hedefini benimseyerek bu konuda adımlar atmış olacak.

Doğal koruma alanlarının zarar görmemesi ve orman arazilerinin tarım kullanımına dönüştürülmemesi gibi şartlar, yeni yönetmeliğin temel unsurları arasında yer alıyor.

AVRUPA İLE TEKNİK DİYALOG BAŞLATILDI

Meksikalı yetkililer, üretici ve ihracatçılarla yakın temas halinde olduklarını belirterek Avrupa Komisyonu ile teknik düzeyde bir diyalog başlattıklarını açıkladı. İş birliği ile uyum sağlayarak ihracatın kesintisiz devamını garanti altına almayı hedeflediklerini belirten yetkililer, Avrupa’daki temsilcilikler aracılığıyla düzenli bilgilendirme ve uyum raporları sunacaklarını ifade etti.

2024’TE AB’YE YAPILAN İHRACATIN BİLANÇOSU

Meksika Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, 2024 yılında Avrupa’ya yapılan ihracat şu şekilde gerçekleşti:

  • Kahve: 140 bin 514 dolar
  • Kakao: 95 bin 157 dolar
  • Palm yağı: 492 bin dolar
  • Kauçuk: 22 bin 339 dolar
  • Odun: 3 bin 606 dolar

Büyük işletmeler için yeni kurallar 30 Aralık 2025’te, küçük ölçekli firmalar içinse 30 Haziran 2026’da yürürlüğe girecek. Üretici firmaların bu tarihlere kadar sistemlerini AB standartlarına uyarlama sürecine girmesi bekleniyor.

Related Posts

Ara bilanço: İran’ın nükleer programı ne kadar engellendi?

Ara bilanço: İran’ın nükleer programı ne kadar engellendi?

Dünyanın gözü Cenevre’ye kilitlendi: İran ile kritik toplantı başladı

Avrupa ülkeleriyle İran arasındaki kritik görüşme İsviçre’nin Cenevre kentinde başladı.

CHP-İYİ Parti arasındaki kriz sonrası dikkat çeken buluşma

Meclis’te CHP ile İyi Parti arasında yaşanan “Talat Paşa” krizinin ardından iki parti bir araya geliyor.

Trafikte yeni dönem başlıyor: Tabelalar yenileniyor

Trafik cezalarına yönelik yapılacak artışları içeren yeni kanun teklifi, hız uyarı tabelalarının düzenlenmesiyle ilgili çalışmalar tamamlandığında, Meclis Genel Kurulu’na sunulması ve ardından yasalaşması bekleniyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu konuda İçişleri ve Ulaştırma Bakanlıkları’nın koordineli bir şekilde çalıştığını ve belediyelerin de sürece katkı sağladıklarını belirtti. Konuya dair tüm detayları Haberürk’ten Bülent Aydemir ele aldı…

ABD ve Almanya’dan İsrail’e dev destek: 14 uçak ülkeye ulaştı

İsrail Savunma Bakanlığı, ABD ile Almanya’dan askeri malzeme yüklü 14 yeni askeri kargo uçağının ülkeye ulaştığını duyurdu.

İBB’ye yönelik operasyonlarda yeni gözaltılar

İBB’ye yönelik soruşturmalar kapsamında Fatih Keleş’in oğlu Mustafa Keleş ve yeğeni Murat Keleş gözaltına alındı.