Uzmanından yaz aylarında gebelere ‘sıvı tüketimi’ uyarısı

Hamilelikte Sıcak Hava Uyarısı

Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi’nde görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. Göktuğ Alakuş, hamilelik sürecinde sıcak havalarda anne ve bebek sağlığını etkileyen önemli hususlardan bahsetti.

Uzm. Dr. Alakuş, yaptığı açıklamada, “Gebelerimiz özellikle sıcak havalarda çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor ve bu durum doğal olarak gebelerde ısı artışına, dehidratasyona ve buna bağlı olarak halsizlik, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi erken doğum riski taşıyan belirtilere sebep olabiliyor. Bu nedenle gebelere günlük 2,5-3 litre su içmelerini öneriyoruz. Ayrıca, özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Dışarı çıkmaları gerektiğinde ise pamuklu ve açık renkli giysiler tercih etmelerini, şapka kullanmalarını ve yüksek faktörlü güneş kremleri sürmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

‘Yaz Sıcağı Anneler İçin Riskli Olabilir’

Alakuş, elektrolit kaybını önlemek için ayran veya soda tüketilmesini önerirken, “Aşırı şekerli, tuzlu ve baharatlı gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtmek isterim. Hastalarımıza sindirimi kolay, lif oranı yüksek gıdalar tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Sıvı kaybı anne ve bebeği olumsuz etkileyebilir, bebekte hızlı kalp atışı ve erken doğum riski oluşturabilir. Bu nedenle, yaz sıcağı aslında anneler için bir kabusa dönüşebilir. Basit önlemler alarak bu riski minimize etmek mümkündür. Halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı veya bebeğin hareketlerinde azalma gibi belirtiler gözlenirse mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Gebelerin, kendilerinin ve bebeklerinin sağlığını öncelikli tutarak dikkatli olmaları önemlidir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Havuzlardaki hijyen eksikliği sağlık sorunlarına neden oluyor

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, klorlaması yetersiz havuzların özellikle çocuklar ve hassas gruplar için ciddi risk taşıdığını belirtti.

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.