Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene Geriliği: Erken Yaşlarda Başlayan ve Tedavi Edilmesi Önemli Olan Bir Sağlık Sorunu

Üst ve alt çenenin uyumsuzluğu sonucu ortaya çıkan çene geriliği, çocuklarda genellikle küçük yaşlarda ortaya çıkan ve önemli sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur. Çene geriliği, çiğneme, konuşma ve yüzde görülen bozukluklar gibi sorunlara neden olabilir.

Genellikle genetik faktörler, ağız solunumu, süt dişlerinin erken kaybı, yaralanma ya da yanlış emzik kullanımı gibi sebeplerle ortaya çıkan çene geriliği, belli bir yaşa kadar tedavi edilmediğinde ilerleyen yaşlarda cerrahi müdahale gerektirebilir.

“Aileler Bu Sorunu Atlayabiliyor”

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Tozlu, çene geriliği sorunu ve tedavisine yönelik yaptığı açıklamada, çene geriliği sorunlarında üst veya alt çenenin geri olabileceğine dikkat çekti.

Alt çene geriliğinin genellikle genetik nedenlerden, üst çene geriliğinin ise burun solunumu yerine ağızdan solunum, yanlış emzik kullanımı, parmak emme gibi nedenlerden kaynaklandığını belirten Tozlu, ailelerin çene geriliği sorununu fark etmesinin zor olabileceğine işaret etti. Aileler, çocuklarını bebeklikten beri gördükleri için yüz yapılarına alışabildiklerini ve bu durumu atlayabildiklerini söyledi. Bu nedenle, uzmanların erken teşhis için önemli olduğuna vurgu yaptı.

“Ameliyat İçin Gelişimin Tamamlanması Gerekiyor”

Tozlu, çocuklara çene geriliği tedavisinde zamanlamanın önemine dikkat çekerek, tedavilerin belirli bir yaş aralığında gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Tedavi seçeneklerinin yaşa göre farklılık gösterebileceğini ifade eden Tozlu, erken dönem tedavilerinde üniversitenin yerli üretim aparatlarını kullandıklarını ve tedavi süreçlerinin ciddi bir başarı ortaya koyduğunu belirtti.

Okul ve İş Başarısı İçin Sağlıklı Dişler Kritik Öneme Sahip

Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten Tozlu, fonksiyon ve estetik sorunların yanı sıra, çenenin bozukluğunun yüzde estetik sorunlara yol açabileceğini ifade etti. Tedavinin önemine vurgu yaparak, çocuklarda çene geriliği tespit edildiğinde müdahalenin hızlıca başlaması gerektiğini aktardı.

Çene geriliği tedavisi gerektiren yetişkin hastaların tedavilerinin hazırlık sürecini ortodonti bölümünde geçirdiğini belirten Tozlu, ameliyatın ise çene cerrahisi bölümünde gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Doktor çift, bebeklerinin hastalığını topuk kanı taramasıyla öğrendi

Diyarbakır’da Aile Hekimi Hatice Toprak Kaydal (30) ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmetcan Kaydal (30) çifti, 10 aylık oğulları Deniz’in metabolik bir hastalık olan fenilketonüri olduğunu henüz 5 günlükken alınan topuk kanı sayesinde öğrendi. Erken tanı sayesinde Deniz, diyet tedavisiyle yaşamını sürdürüyor.

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Havuzlardaki hijyen eksikliği sağlık sorunlarına neden oluyor

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, klorlaması yetersiz havuzların özellikle çocuklar ve hassas gruplar için ciddi risk taşıdığını belirtti.

Depremdeki soru işareti! Afranur’u panik atak mı öldürdü? ‘Gözden kaçmış olabilir’

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 3 Haziran’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaralandı. 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün ‘panik atak’ nedeniyle yaşamını yitirmesi ise dikkat çeken detaylardan biri oldu. Peki, kişinin geçirdiği panik atak sonucu yaşamını yitirmesi tıbben ne kadar mümkün? Uzmanlara sorduk.

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor