Saatte 1.9 milyon kilometre hızla giden gizemli yıldız

Bilim insanları mikro mercekleme adı verilen bir yöntemle Samanyolu’nda iki gizemli nesneyi dolaylı olarak gözlemledi. Bu teknik, büyük kütleli bir cismin uzay-zamanı bükerek ışığı saptırması prensibine dayanıyor. Yapılan ölçümler, gözlemlenen daha büyük cismin, küçük nesneden yaklaşık 2 bin 300 kat daha ağır olduğunu gösterdi. Öne çıkan teorilerden biri, bu çiftin küçük bir yıldızın etrafında dönen büyük bir ötegezegenden oluştuğuydu.

Şimdi ise, yeni bir araştırmada gökbilimciler bu gizemli ikiliden büyük olan nesneyi yeniden gözlemlemiş olabileceklerini duyurdu. Bu yıldızın, Güneş’in kütlesinin yaklaşık beşte biri kadar olduğu ve Dünya’dan yaklaşık 24 bin ışık yılı uzaklıkta yer aldığı hesaplandı. Yeni ölçümlere göre bu yıldız, Samanyolu’nda inanılmaz bir hızla hareket ediyor ve hatta galaksimizden kaçma ihtimali bile var.

BİR SÜPER NEPTÜN GEZEGENİ OLABİLİR

Yeni gözlemler sırasında herhangi bir gezegen doğrudan tespit edilmedi. Ancak araştırmacılar, eğer bir ötegezegen varsa, bunun “Süper Neptün” olarak adlandırılan, Dünya’dan yaklaşık 30 kat daha büyük bir gezegen olabileceğini tahmin ediyor. Araştırma lideri Sean Terry, bu gezegenin Venüs ile Dünya arasındaki bir mesafede yörüngede dönebileceğini ancak yaşama elverişli olmasının çok düşük ihtimal olduğunu belirtti.

Eğer bu yıldızın hızı saatte 2,1 milyon kilometreyi (1,3 milyon mil) aşarsa, Samanyolu’ndan tamamen ayrılma ve ötegezegenini de sürükleyerek galaksiler arası uzaya fırlatma ihtimali bulunuyor. NASA yetkilileri, yıldızın tam hareket yönünün henüz belirlenemediğini ve bunun daha ileri gözlemlerle kesinleşeceğini belirtti.

Araştırmacılar, 2011’de gözlemlenen nesnelerin gerçekten bir yıldız ve gezegen çifti olup olmadığını henüz kesin olarak doğrulayamıyor. Eğer yeni gözlemlenen yıldız hareket etmiyorsa, alternatif bir teori gündeme gelebilir: Bu sistem, aslında dev bir başıboş gezegen ve onun yörüngesinde dönen dev bir ekzoaydan (öteay) oluşuyor olabilir.

Related Posts

Samsung satışa sundu! İşte yapay zeka destekli yeni Smart Monitör M9’un özellikleri

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 32 inç boyutundaki Smart Monitör M9, seride ilk kez kullanılan QD-OLED paneliyle yüksek kontrast ve canlı renkler sunuyor. “Samsung OLED Safeguard+”, yanma riskini azaltmak için tasarlanan tescilli soğutma …

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

İnsan beyni yaşlanınca nöron üretmeyi bırakmıyor

Yıllardır kabul edilen “yetişkin beyni yeni nöron üretmez” inancı yıkıldı. İsveç’ta yapılan yeni araştırma, beynin yaşlılıkta bile nöron üretmeye devam ettiğini ortaya koyuyor.

Haziran ayında PlayStation’da en çok indirilen oyunlar açıklandı

Sony, geçtiğimiz ay en çok indirilen PS oyunlarını açıkladı.

Spotify’dan Rekabet Kurulu incelemesi hakkında açıklama

Rekabet Kurulu, dijital müzik sektörünün önde gelen platformlarından Spotify hakkında bir inceleme başlattığını sabah saatlerinde duyurmuştu. Konuya ilişkin olarak Spotify cephesinden de ilk resmi açıklama da geldi.